Wednesday, August 03, 2005
Оргиналната Star Trek, создадена од Gene Roddenberry, започнува со пилот-епизодата "The Cage" во далечната 1964 година. "The Cage" ги следи патувањата на U.S.S. Enterprise на чело со капетанот Christopher Pike (Jeffrey Hunter). Оваа епизода била одбиена од NBC, и не е прикажана, но се наоѓа на интернет. Две годни подоцна, се прави обид за уште една пилот епизода "Where No Man Has Gone Before", овој пат успешна. Екипажот на Enterprise е сосема сменет, капетан е James T. Kirk (William Shatner). Од екипажот кој што се појавува во "The Cage", останува само вулканецот Mr.Spock (Leonard Nimoy).

Конечно Enterprise тргнува на својата 5 годишна мисија, каде што никој не бил до сега. За жал, серијата доживеа само 3 сезони (1966-1969), но подоцна се снимени и неколку филмови со екипажот од Star Trek: TOS. Оваа серија е една од највлијателните СФ серии било кога направни, собирајќи милиони фанови низ светот и градејќи го феноменот наречен Star Trek.

Добитник на неколку награди, многу номинации за најдобра серија, најдобри актери, специјални ефекти... Прикажувана во многу земји, на многу телевизии и нормално DVD изданија. 1 не-емитувана епизода, 79 епизоди од по еден час, 1 дводелна епизода и 6 долгометражни филмови, дури и анимирана серија базирана на оргиналната серија каде што гласовите ги позајмуваат актерите од серијата.

Актерската екипа, омилена на многу фанови во светот е следнава:
William Shatner како капетанот James T. Kirk
Leonard Nimoy како Mr. Spock
Deforest Kelly како Dr. Leonard "Bones" McCoy
James Doohan како Montgomery "Scotty Scott
Walter Koening како Pavel Chekov
George Takei како Hikaru Sulu
Nichelle Nichols како Uhura
...исто така мора да се споменат и Majel Barrett како медицинската сестра Christine Chapel и Grace Lee Whitney како Janice Rand.

Серијата успеа да издржи 3 години, со писмата и поддршката на фановите, иако NBC неколку пати се обиделе да ја прекинат. Конечно, тоа им успева после третата, по многумина најдобра, сезона.
 
автор: Бојан Николов @ 8/03/2005 02:17:00 PM |


1 Comments:


At 5:27 PM, June 11, 2006, Anonymous Kire najmaliot fan

pa kirk e drzava toj so svoeto ime go krenal star trek i napravil vlijatelna serija so duri mislam deka star wars mozat voda da nosat na star trek i deka nikogas nema da gi stignat vo fanovi i gledanost