Thursday, August 04, 2005

Во 1978 година, девет години откако е емитувана последната епизода од оргиналната серија, Paramount планира да ја продолжи мисијата на Enterprise и капетанот Kirk. Серијата била именувана Star Trek: Phase II. Биле напишани 12 сценарија за новите 12 епизоди кои требало да ја сочинуваат првата сезона на Phase II.

Целата актерска екипа од Star Trek: TOS радо ја прифатила понудата, освен Leonard Nimoy актерот кој го глумеше ликот на Mr.Spock. Но, тој проблем бил решен со додавање на нови актери, односно нови членови на посадата на Enterprise.

Кога веќе се било спремно за снимање, продуцентите одлучуваат да ја укинат серијата и да снимат долгометражен филм со истите ликови. Сценариото за првата епизода од Phase II, “In Thy Image” е адаптирано за првиот долгометражен филм, Star Trek: The Motion Picture. За филмот се враќа и Leonard Nimoy, во улога на Spock. Карактерите кои исто така требало да се најдат во Phase II, се во филмот. Станува збор за Decker и Ilia, како и командантот Сонак.

Две сценарија наменети за Phase II ("The Child" и "Devil's Due") се искористени во Star Trek: The Next Generation серијата од 1987 година.

 
автор: Бојан Николов @ 8/04/2005 12:10:00 AM |


0 Comments: