Tuesday, September 06, 2005
Picard е еден од најпознатите Starfleet капетани. Најпознат е по командувањето на бродовите Enterprise-D и Enterprise-E. Тој е роден во Франција, на 13-ти Јули, 2305 година. Тој двапати се обидел да се запише на Starfleet Академијата, притоа што првиот пат не му бил успешен, но е сепак примен во 2323 година. Дипломирал 2327 година.

Мора да се спомне дека непосредно по неговото дипломирање, имал несреќна случка, односно бил прободен во срцето од страна на Nausicaan-ец. Срцето му било заменето со ново, и тој бил спасен.

Неговиот посериозен ангажман бил на бродот USS Stargazer каде што служел цели 22 години. Дури во 2364 е назначен за капетан на Enterprise-D, кој го комаднува 7 години, носејќи го низ многу интересни мисии, голем број значајни за Федерацијата. Enterprise-D е всушност и првиот брод кој преживеал при средба со Борг, притоа информирајќи ја Starfleet за постоењето на таа раса. Во една таква средба, во 2366 година, Picard е асимилиран, и познат како Locutus of Borg. Прогласен е и за мртов од страна на Адмиралот Hanson. Но, Picard е подоцна спасен од екипажот на неговиот брод, и деасимилиран.

Во 2371, Enterprise-D е уништен од страна на Клингонски Bird-of-Prey брод. Целиот екипаж, подоцна се сели на Enterprise-E. Неколку години подоцна, во 2379 година, направен е клон на Picard од страна на Ромуланската влада, со цел да го заменат Picard со нивниот клон-шпиун, Shinzon.

Picard, во неговата кариера, имал први контакти со вонземски раси, и тоа 27 раси кои дотогаш не биле познати на Федерацијата. Иако му било предложено унапредување во Адмирал, тој го одбива за да остане во служба на Enterprise.

Види линк: Star Trek: The Next Generation

 
автор: Бојан Николов @ 9/06/2005 02:42:00 PM |


4 Comments:


At 7:26 PM, September 11, 2005, Anonymous Марко

SUPER
pisavme za vas na blogot virtuala.mkprovider.com/virtuala

 

At 10:01 PM, September 11, 2005, Anonymous Горан Андреев

Браво!
Конечно да му текне на некој да направи блог за Star Trek. Јас сум голем обожовател на оваа серија.

 

At 6:59 PM, September 20, 2005, Anonymous Anonymous

Jean-Luc Picard e petka.

Vo filmot Star Trek: Insurrection koga ke kaze:
"Computer, music"
I kompjuterov mu pusta nesto klasika. I ovoj vika:
"Not that, somthing more alive. Mambo"
Ili taka nesto bese.

Ke umrev koga pocna da igra.:)))

 

At 8:01 PM, August 29, 2006, Anonymous Anonymous

Patric Stewart e edinstven sto moze da go izglumi taka dobro Jean Luk Picard. Fantasticno. Toj e odlicen kapetan, posveten na profesijata i se otkaza od mnogu raboti za da ja raboti rabotata koja ja saka. mene posebno mi se dopaga negovoto hobi - arheologija, a najdobra epizoda e koga ke go prozivee zivotot na edna planeta koja bila unistena poradi sopstvenoto sonce za samo 15 minuti, ke dozivee dlaboka starost i se ona sto go nemal kako kapetan.