Wednesday, November 16, 2005
Денобуланците, за првпат за појавуваат во Star Trek: Enterprise.

Тоа е хуманоидна раса која потекнува од Denobula Triaxa. Denobula Triaxa е мошне густо населена планета поради специфичнита традиција на Денобуланците. Имено, секој припадник на оваа раса има по три брачни партнери, од кои секој има други три, односно се работи за полигамни бракови.

Исто така, оваа раса тврди дека халуцинациите се мошне природна и здрава работа. :)

Денобуланците имаа специфична анатомија и структура. На лицето имаат повеќе испакнатини, а исто и на грбот, односно по должината на р'бетот. Исто така, тие имаат способност да го "надувуваат" лицето, кога чуствуваат опасност. Карактеристична особина им е и огромната насмевка. :) Ова сме го виделе кај докторот Phlox. :)

Денобуланците спијат прилично малку. Сепак, еднаш годиншно, хибернираат некои 5-6 дена.
 
автор: Бојан Николов @ 11/16/2005 11:38:00 AM |


10 Comments:


At 12:15 AM, November 17, 2005, Anonymous Anonymous

ej ama hibernacijata im e nesto neverojatno.mnogu dobra epizoda od enterprise:)

 

At 9:23 PM, November 17, 2005, Blogger Zlatko

Neznaev deka vo Denubalskoto opstesto imalo poligamni barokovi so mnogu deca, ama znam deka tie ne sakat mnogu fizicki kontakti sto e kontradiktorno so ova prvoto.

 

At 12:34 AM, November 18, 2005, Blogger З. Андоновски

Тоа за полигамијата се спомнува многу често, чудно како си го пропуштил... А брак може да функционира и без физички контакти :)

Сепак, кога се појави жена му на Phlox, не ми се чинеше дека многу и пречат физички контакти :) Иако се сеќавам и јас дека беше спомнато ова во серијата.

 

At 7:34 PM, November 18, 2005, Blogger Little

Друже, те имаше у ИнБокс.
Ја знаеш емисијата, ваљда.
Ако не, ондак тоа е емисија за компјутери, хардвер, софтвер, игрици и веб страни.

Епа, ај да добиеш уште едно 20000 посетители.

Се наљбоље
мали

 

At 7:38 PM, November 18, 2005, Blogger player

This comment has been removed by a blog administrator.

 

At 7:41 PM, November 18, 2005, Blogger player

Најбоље си друго неам што да ти кажам

Ти го пишува www.igrac.blogspot.cоm

 

At 8:09 PM, November 18, 2005, Blogger Бобо Николов

little, која е таа емисија? Воопшто не гледам ТВ. :)

 

At 8:42 PM, November 20, 2005, Blogger Пецо

Хехе, Бобо, ај честито, те имало на емисија за ретарди. \m/

 

At 5:16 PM, March 30, 2006, Anonymous MAKI

dali denobulancite i sulibanite gi ima vo TOS

 

At 11:46 PM, April 19, 2006, Anonymous Anonymous

E а не сте спомнале за тоа дека Denobulan ито така се карактеризираа со својот голем јазик.. Што мислите зашто Tpol кога имаше предвремен циклус за парење прво се фрли на Phlox...