Sunday, December 18, 2005
Benjamin Sisko е најмногу познат по командувањето на вселенската станица Deep Space Nine во Bajor секторот. По откривањето на Bajor-скиот црвотек. По ова, меѓу народот на Bajor е познат како Пратеник на Пророците. Исто така, тој е и битен дел од Домионската војна.

Сиско е роден во 2332, во Њу Орлеанс на Земјата. На Starfleet Академијата се запишува во 2350 година. На Академијата го предводи и боречкиот тим.

Во неговата рана кариера битно е да се спомне служењето на бродот USS Livingston, заедно со неговиот ментор Curzon Dax. Подоцна е префрлен на USS Saratoga.

Сиско има син, Џејк со неговата сопруга Џенифер. Додека Џенифер и Џејк, во 2366 година се наоѓаат на USS Saratoga близу Земјата, за време на нападот на Borg расата, Џенифер го губи животот во борба со Borg. Borg расата тогаш е предводена од Locutus of Borg, односно асимилираниот капетан Jean-Luc Picard. Затоа Sisko го обвинува Picard за смртта на својата сопруга.

По смртта на својата сопруга, работи на USS Defiant, прототип брод, специјализиран за одбрана од Borg. Подоцна, во 2369 година, станува дел од Deep Space Nine, вселенеската станица. Наскоро почнува и Доминионската војна, по која добива и "Christopher Pike Медал за Храброст"

Види линк: Star Trek: Deep Space Ninе
 
автор: Бојан Николов @ 12/18/2005 11:44:00 AM |


0 Comments: