Tuesday, January 31, 2006
Првиот долгометражен Star Trek филм, снимен, повеќе од 10 години, после оргиналната серија. Капетанот Kirk, сега е веќе адмирал а со Enterprise командува капетанот Decker. По низа необјасниви напади врз Клингонски бродови, од неидентификуван напаѓач, Федерацијата насетува дека и се заканува опасност. Го повикуваат капетанот Kirk да ја превземе контролата над новиот Enterprise. Значи, се собира целиот екипаж, вклучувајќи го Spock, McCoy, Scotty и остнатите.

Понатаму во приказната се појавува "машината" V'Ger, која сака да стапи во контакт во нејзиниот Создавател. Не би било фер да откријам што е V'Ger, и како тече приказната понатаму, за да не им го уништам филмот на тие што не го гледале. :) Само ќе спомнам дека тоа што се случува на крајот, ги подгрева шпекулациите за настанувањето на Borg расата.

Да кажам неколку реченици и за тоа како е направен филмот. Нормално, со поголем буџет, десетина години после оргиналните серии, направен со посовремена технологија, подобри ефекти, поскапи сетови...За тоа време е одлично. Единствено не ми се допаѓаат униформите кои (за среќа) ги има само во овој филм. Кога сме веќе кај буџетот за филмов, мора да кажам дека во тоа време е запишан во Гинисовата Книга на Рекорди, како најскап филм во историјата. Чинел 46 милиони долари.

Битно е да се спомне дека филмов е базиран на сценарио/приказна наменета за Стар Трек серијал кој никогаш не ја здогледа светлината на денот. Да, зборувам за Star Trek: Phase II. Но, ете. Наместо нов серијал, било решено да се сними долгометражен филм.
 
автор: Бојан Николов @ 1/31/2006 06:53:00 PM |


6 Comments:


At 4:31 PM, February 01, 2006, Blogger З. Андоновски

Младичу, не ги залажувај луѓето во врска со шпекулации за Боргите :) Хронолошки не се погодува баш таа теорија ако веруваш на Star Trek: Generations.

 

At 6:13 PM, February 01, 2006, Blogger Бобо Николов

Како што реков, колега, шпекулации... :) Нигде не спомнав факти. Туку шо те нема со нов текс, тука бе? :)

 

At 1:09 AM, February 02, 2006, Blogger З. Андоновски

Спремам тоа за репликатори што зборев ваму, и а заретчиш ти 2-3 дена за да постирам јас, знаеш, да имаат време да прочитаат сите, оп, интернет конекцијава ми ја снемува. Ќе биде утре вечер, значи.

Инаку, кога веќе маваме дијалог, да не те исконтактирале нешто од Време во последно време?

 

At 1:18 AM, February 02, 2006, Blogger Бобо Николов

Никој не ме исконтакирал од ВРЕМЕ. Колку што памтам... :) А, требало? :)

 

At 2:39 AM, February 02, 2006, Blogger З. Андоновски

Па јас така нешто разбрав, дека младичот што го прави тоа сајт на денот пробал, ама не можел никаде на блогов да најде адреса за контакт.

 

At 6:40 PM, February 02, 2006, Blogger Бобо Николов

Абе имаше порано, али незнам од кои причини сум ја тргнал. :) Ќе ја ставам пак. До тогаш, maktrek@gmail.com :)