Friday, March 03, 2006

Ако сте гледале некоја епизода со оваа планета, тогаш сигурно знаете дека е местото каде што офицерите на Ѕвездената Флота одат да се одморат.

Се работи за М-класа на планета, од Земјата оддалечена 90 светлосни години. Но, сепак, Рајза е дел од Федерацијата. На почетокот Рајза била голема џунгла со нестабилно време и многу земјотреси, но народот кој живее таму, овој проблем го има решено преку т.н. Мрежа за контрола на климата. Тоа е систем преку кој се врши измена на природните климатски услови. Со тоа Рајза е претворена во прекрасно туристичко место, со поволна клима, извонредни тропски предели и прекрасни плажи. Рajза има и две месечни.

Годишно на Рајза доаѓаат милиони туристи од многу поодалечени планети.

Интересно е да се спомне дека жителите на Рајза се познати по отворената сексуалност. Тоа го даваат на знаење со статуетките познати како horga'hn. Сетете се на онаа епизода од Star Trek: The Next Generation кога Picard ќе треба да престојува на Рајза, а Riker ќе му даде horga'hn, без да му каже дека носејќи ја статуетката со себе, дава до знаење дека има потреба од секс. :)

Во епизодите со Рајза ќе забележите дека иако се работи за навидум мирна планета, каде што може некој слободно да се одмори, сепак се случуваат работи кои и не се толку добри. :)
 
автор: Бојан Николов @ 3/03/2006 08:25:00 PM |


1 Comments:


At 4:15 AM, March 09, 2006, Anonymous Odd?

Ja barav bluzata na koja pisuva:
My parents went to Risa,
and all I got is this stupid T-Shirt!