Sunday, May 28, 2006
Огнениот песок, или огнената бура се јавува во пустините на планетата Вулкан. Овие бури се карактеризираат со брзи ветрови, при кои се крева песокот. При ова се создава електрицитет, и настануваат силни грмотевици кои удираат блиску до земјата. Овие бури можат да траат од неколку часа, до неколку дена. Ако сте ја гледале епизодата "The Forge" од четвртата сезона на Star Trek: Enterprise сигурно се сеќавате кога Archer и T'Pol ќе се најдат во ваква бура, и ќе се засолнат во една пештера.

Види линк: Вулканци
Види линк: Вулкански fal-tor-pan ритуал