Wednesday, June 07, 2006
Роден е во Риверсајд, Ајова на 22 Март, 2233. Детството го поминал во колонијата на планетата Тарзус 4. На 13 годишна возраст бил сведок на големиот масакр причинет од страна на Kodos the Executioner, и бил меѓу деветте преживеани колонисти.

Во 2250 се вратил на Земјата и започнал со тренинг во Starfleet Академијата. Уште во неговите рани денови во Академијата се истакнал со волјата за знаење и успех. Неговиот цврст карактер и неприфаќањето на пораз го направиле првиот кадет во историјата на Академијата кој успеал да победи во тестот со Kobayashi Maru сценарио; по првите два порази, Кирк тајно го репрограмирал симулаторот и успеал да го помине “безизлезниот” тест со највисока оцена. Поради овој потег бил награден за оригинално размислување.

По завршувањето на Академијата во 2254 бил унапреден во поручник на бродот U.S.S. Farragut под команда на капетан Garrovick. Во 2257 година 200 членови од екипажот го загубиле животот кога биле нападнати од dikironium cloud creature на планетата Tycho IV. Кирк се обвинувал себеси за многубројните жртви, но подоцна се утврдило дека ништо не би можело да ја спречи нивната смрт. Подоцна Кирк ќе биде изложен на Вегански кориоменингитис; и после опоравувањето микроорганизмите од оваа болест ќе останат во неговата крв.

Во 2264, на 34 годишна возраст станал најмладиот капетан во историјата на Starfleet. Кирк бил назначен за капетан на USS Enterprise (NCC-1701). Најважната петгодишна мисија на овој брод била успешна и со минимални загуби. По враќањето од мисијата во 2269, Кирк ќе биде унапреден во адмирал. Лојалноста на екипажот и успешноста во мисиите придонеле за многуте одлики на Кирк од страна на флотата, вклучувајќи ја наградата Palm Leaf of Axanar Peace Mission, како и многубројните награди за храброст, тактика и херојство. Во 2267 Кирк ќе биде обвинет за убиство на Benjamin Finney, но обвинувањата ќе бидат отфрлени по доказите приложени од Spock.

По околу 14 години следи уште една петгодишна мисија. 2284 е значајна по смртта Spock; по ова Кирк ќе го украде Enterprise со цел да го најде непријателот Khan Noonien Singh. Заради кражбата и саботажата на USS Excelsior NX-2000 во 2285, чинот повторно ќе му биде вратен на капетан. Во 2286 тој ќе успее да ја спаси Земјата од уништување, и ќе стане капетан на U.S.S. Enterprise (NCC-1701A).

Години подоцна, во 2290 капетан Кирк ќе ја има главната улога во спасувањето на историската Khitomer мировна конференција, како и на животот на претседателот. По оваа мисија ќе се пензионира. Три години подоцна, во 2293 ќе биде дел од екипажот на бродот U.S.S. Enterprise (NCC-1701B) и ќе му помогне на капетанот Harriman во спасувачката мисија на група El-Aurians кои биле заглавени во Nexus-от. Кирк ќе го спаси Enterprise, но самиот ќе остане заглавен во Nexus-от.

До мисијата на капетан Captain Jean-Luc Picard во 2371 за спасување на Veridian III се претпоставувало дека Кирк е мртов, но се открило дека останал жив и 78 години живеел опкружен со задоволствата кои ги нудел Nexus-от. Капетан Picard и неговиот брод Enterprise (NCC-1701D) биле вовлечени во Nexus-от, и со цел да се извлечат од него им била потребна помошта на Кирк. Оставајќи го идиличниот живот кој го нудел Nexus-от, во мисијата за спасување на Enterprise и Veridian III, Кирк бил смртно ранет. Бил погребан на планински врв на Veridian III.

За разлика од другите личности во Starfleet, 40 годишната кариера на капетанот Џејмс Кирк се смета за најдолга и најживописна. Заземајќи ја капетанската позиција на само 34 години тој бргу стекнал добра репутација со неговите храбри потези. Освен бројот на одликувања го држи рекордот и во прекршување на правилата. Јасно е зошто на многу фанови токму тој им е омилен капетан.

ИСПРАТИЛ: Ѕвезда

Види линк: Star Trek: The Original Series

Види линк: Star Trek: The Motion Picture

Види линк: Капетан Jean-Luc Picard

Види линк: Kaпетан Benjamin Sisko

Види линк: Вратете го капетанот Kirk

 
автор: Бојан Николов @ 6/07/2006 03:59:00 PM |


7 Comments:


At 11:15 AM, June 09, 2006, Blogger .аНТИ

eventfull предлагам да го преведеш со најживописен

 

At 3:13 AM, June 10, 2006, Blogger Ѕвезда Монева

грешката е увидена, се чека на модераторот :)
фала на предлогот.

 

At 3:57 AM, June 10, 2006, Blogger Бобо Николов

Поправено. :)

 

At 10:02 PM, June 11, 2006, Anonymous Zlatko Rizovski horor

Ostavate vpecatok kako na 3 borga posebno Clathrin i Bobo.

pozdrav

 

At 2:37 AM, June 12, 2006, Blogger З. Андоновски

Смајлињата само расипуваат впечаток.

 

At 4:20 AM, March 15, 2007, Anonymous Anonymous

Cool blog, interesting information... Keep it UP »