Tuesday, July 04, 2006
Синтехолот е хемиска варијанта на алколохот, пронајден од Ференгите. Има ист мирис и вкус како и алкохолот во пијалоците, само што не предизвикува пијанство, зависност и други останати реакции кои ги предизвикуваат вистинските алхоколни пијалоци. Поради тоа е погоден за користење во баровите на бродовите и вселенските станици. Значи, нема пијани гости и проблеми. :) Но, сепак, се наоѓа и по некое шише вистински алкохол.

Сигурно се сеќавате на епизодата “Relics” од The Next Generation кога Скоти ќе нарача скоч, и веднаш ќе го плукне укажувајќи му на барменот дека тоа не е вистински скоч.

Quark од Deep Space Nine, на неговата планета важи за крал на синтехолот.

Сепак, во една прилика Seven of Nine ќе се опијани од синтехол, бидејќи нејзините borg имплантанти не се дизајнирани на тој начин за да можат да го издржат влијанието на синтехолот. Што значи дека, на неа синтехолот и влијае на оној начин како алкохолот кај луѓето.