Sunday, November 12, 2006
"Tuvix" е според мене, една од најинтересните епизоди од Voyager. Tuvok и Neelix се испратени на една планета да соберат растенија за проучување. Но, при транспортирање се случува несреќа и двајцата се спојуваат во битие, кое самото ќе се нарече Tuvix. Во оваа статија, ќе зборувам токму за него и актерот кој го толкуваше. Не би навлегувал во деталите за приказната во епизодата, ќе оставам сами да си видите.

Tuvix е спојот помеѓу Tuvok и Neelix. Значи, генетски е мешавина помеѓу Вулканец и Талаксијанец. Ги има сеќавањата и знаењето и на Tuvok и на Neelix, но сепак, една свест. Како што и сам ќе каже, не е 'поделена личност'. :)

Tuvix го толкува актерот Tom Wright (сме го гледале во МНОГУ серии како гостин). Wright прекрасно го има доловено ликот на Tuvok и ликот на Neelix, речиси исто како и оргиналните актери. Му ја даде на Tuvix ладнокрвноста на Tuvok и иритирачката страна на Neelix. Тоа највеќе ме импресионира. Интересен беше и односот на Tuvix со Kes, девојката на Neelix, во различни моменти, бидејќи во исто време дел од него имаше чувства за неа, а друг дел (погодете чиј!) ги потиснуваше. Самиот внатрешен конфликт помеѓу два сосема различни карактери беше одлично доловен.

На вас останува, ако не сте ја гледале епизодата, да ја гледате под итно. :)
 
автор: Бојан Николов @ 11/12/2006 05:43:00 PM |


4 Comments:


At 10:01 AM, November 14, 2006, Anonymous Anonymous

Dali go imate videno sajtot KavTrek
izgleda imame nov prijatel koj e lud po StarTrek ako sakate da go zirnete otidite na kavtrek.blogspot.com

 

At 5:53 PM, November 17, 2006, Blogger trilobite

Ѕирни kaj мене имам една статија што може ќе те интересира;0

 

At 9:42 AM, November 21, 2006, Blogger galapchev@gmail.com

da ne se falam. no ako mozete zirnete na kavtrek.blogspot. statiite se kratki no od utre se ce se smeni. novi statii ce bidat uploadirani. po dolgi po dobri po golemi. ne sakam da mislite deka kradam ideja jas sum samo lud po Star Trek. za ponatamosna sorabotka kontaktirajte so mene na galapchev@gmail.com

 

At 7:24 PM, November 22, 2006, Anonymous bako

MakTrek e zakon.iskreno poveke cenam so napravija lugeto od blogot nego kako organizacija.dzabe e registrirana.