Friday, September 07, 2007
Елим Гарак е еден од најфасцинантните карактери во серијалот Star Trek, тој се појавува во многу епизоди од серијата Deep Space Nine и е од клучно значење во одвивањето на настаните. Малку се знае за неговото минато, негов татко е Enabran Tain кој е главата на Obsidian Order, тајна елитна Кардасијанска разузнавачка агенција од која кардасијанците најмногу се плашат.

Уште како млад, Garak ја почнува својата кариера во Obsidian Order, со неговите вештини тој брзо прогресира низ ранковите на оваа тајна кардасијанска организација и постанува десна рака на Enabran Tain. Познато е дека додека бил во служба во организацијата тој има извршено многу тајни мисии, заговори и убиства на дипломати и познати личности од други планети и сончеви системи. Понатамошната соработка со Обсидианскиот ред почнува да опаѓа и тој е протеран од Кардасија на станицата Terok Nor, која подоцна после доаѓањето на Федерацијата ќе биде преименувана во Deep Space Nine.

После повлекувањето на Кардасијанските трупи од планетата Бејжор (Bajor), Гарак е оставен на милост и немилост на народот кој бил под тешко ропство од страна на Кардасијанците. Единствената околност што можеби му го спасува животот на Гарак е тоа дека станицата и е доверена на Федерацијата која е на неутрална страна. На многу начини тој се обидува да ја врати изгубената доверба од Кардасијанската влада, дури и ги шпиунира преговорите за членство помеѓу Бејжор и Федерацијата но ништо од тоа не му помогнува да ја поврати изгубената доверба од неговиот народ.

Гарак е лажливец, крадец, опортунист, особини кои му помагаат да опстане жив во организација како Obsidian Order. Нешто многу карактеристично за него е тоа што Кардасија се откажува од него, но тој никогаш не се откажува од својата татковина, тој останува лојален на неа и покрај фактот дека е протеран доживотно од неговото родно место.

Според мене тој е еден од најинтересните ликови во серијалот Star Trek, и секогаш кога ќе го видев името Andrew Robinson (името на актерот што го глуми Гарак) знаев дека епизодата ќе биде многу интересна.
 
автор: Ј. Зинговски @ 9/07/2007 08:14:00 PM |


7 Comments:


At 11:07 AM, September 08, 2007, Anonymous freestyle

интересна личност уште поинтересен пост...
БРАВО

 

At 2:08 PM, September 09, 2007, Anonymous anonimna

Da,interesni mi se tie Kardasijancite,a i ovoj lik.Da,ubavo napisano.

 

At 3:02 PM, September 10, 2007, Blogger Old Skool English

видите Гарак е најтип ѕ цел ST универзум и било кој негативец може вода да му носи ако впрочем типов е негативец. НЕМА по најкул од типов у ЅТ и тачка.
Негов цитат: 'Лажењето е вештина, ако не лажеш често, нема ни да лажеш воопшто!'

 

At 3:26 PM, September 10, 2007, Anonymous freestyle

у право си

 

At 4:15 PM, September 13, 2007, Anonymous zlatko

Tuvok i Garak posebno garak se najjaki tipci u cel star trek. i to

 

At 5:32 PM, September 24, 2007, Anonymous Vasko

Garak e edinstven lik od site serijali koj i pokraj toa shto e sporeden, ostava ogromen vpechatok vo serijalot. Edinstveno mozhebi od sporednite Q mu se priblizhuva, no sepak, Q e Q, a Garak e samo obichen humanoid - smrtnik. Na net-ov mozhe da se najdat eden kup negovi citati, surfnete i nema da zazhalite "garak quotes". Kontoverzno interesen lik koj ushte pokontroverzno gi spasuva alfa i beta kvadrantot.

 

At 2:36 PM, October 06, 2007, Anonymous Anonymous

sve e toa ok no jas gi nemmam gledano poslednite 4 sezoni od ds9 pa ako saka nekoj da mi pomogne jas ke bidam presreken. thanks