Tuesday, August 26, 2008
Како суплемент на кратката рецензија на TOS епизодата "Arena", еве еден стрип кој би го препорачал на сите Star Trek и стрип фанови. Стрипов е епизодата од TNG која за жал никогаш не ја видовме, а нема ни да ја видиме. Не ми е јасно зошто не ги вметнаа Горните во TNG, сега гледам колку се всушност одлична раса со кои може да се направи добра приказна. Со мали измени и поместување неколку години назад, приказнава од The Gorn Crisis одлично би можела да се вклопи во серијалот.

Капетанот Пикард и Enterprise-E, за време на Доминионската Војна се обидуваат да договорат алијанса со Горните, додека самите Горни се среде граѓанска војна. Пикард е заробен, Дата ја превзема командата, а Рајкер треба да соработува со група диви Клингонци при реставрирање на борбена тврдина.

Приказната се протега низ 90 страни, но брзо се чита. Можам да кажам дека ова е еден од најдобрите Star Trek стрипови кои сум ги прочитал до сега. Цртањето иако е феноменално, на почетокот е малку чудно. Не сум баш навикнат на вакво цртање, иако ликовите изгледаат веродостојно и скоро исто како што ги знаеме. А, последните неколку страници се мал додаток со податоци во врска со Горн расата.

Star Trek The Next Generation: The Gorn Crisis е издаден во 2001 година од WildStorm Comics кои во својот каталог имаат голем број на Star Trek стрипови.

Доколку некој го сака ова во електронска верзија, може да го превземе од овој линк. Тежи десетина мегабајти. Ако има заинтересираност, наскоро би следеле уште Star Trek стрипови.

Labels:

 
автор: Бојан Николов @ 8/26/2008 03:00:00 PM |


0 Comments: